Statisk reb giver sig ikke nok

Dokumentation fra Petzl

Oversat af Jesper fra www.petzl.com


Statisk reb giver sig ikke nok..........

Statisk reb - bruges traditionelt mest til caving og redning, men nu bliver det også brugt til sportsrapelling og endog i klatrehaller - er designet til at minimere stræk (cavers hader at føle sig som yo-yo'er). Så dets evne til at opfange kræfter er minimal, især på korte stykker reb. Ydermere, så er statisk reb ikke så præsist definerede af industristandarder som dynamiske reb, hvorfor de varierer i elasticitet, afhængig af fabrikat og oprindelsesland. De er ofte så uelastiske som et kabel, og overfører bogstaveligt talt hele fangrykket til sikringssystemet og til kroppen! Og i en klatresituation kan selv et meget kort fald skabe så mange kræfter, at det er kritisk.

Slynger og mellemsikringer er fuldstændig som statisk reb...

Brugt som sikkerhed uden brug af dynamisk reb, er slynger ligeså farlige som statisk reb. Som billedet viser, udvikler en Fald Faktor 2 situation tilstrækkeligt fangryk til at risikere svigt af slyngen, selen, karabinerne, for ikke at nævne stor skade på klatrerens skelet..

Det her er værd at sige igen:

    Et fald på mindre end 122 cm i et statisk reb eller en slynge, kan skabe tilstrækkeligt fangryk til at forårsage alvorlige legemsskader eller døden.

Hav i tankerne, at menneskets krop kun meget kortvarigt kan håndtere et fangryk på 12 kN uden at risikere alvorlige skader, så du har ikke lyst til at optage 18 kN. Og du skal huske, at 18 kN er meget tæt på, eller over minimumsgrænserne, fastsat af UIAA, for udstyret i dit sikringssystem.